Ransomware: het kat-en-muisspel anno nu
Het hield de gemoederen flink bezig: de enorme ransomware-aanval die enkele weken geleden wereldwijd Windows-computers gijzelde. Er leek geen einde te komen aan de infectie die zichzelf niet alleen razendsnel maar ook automatisch verspreidde. De criminelen die verantwoordelijk waren voor het verspreiden hiervan eisten 300 dollar losgeld om bestanden vrij te geven. In bitcoins wel te verstaan. Direct over te maken via een klikbare link. Hackaanvallen: een kat-en-muisspel pur sang!
Voorkom veel ellende
‘Er zijn ook een aantal klanten van ons getroffen door deze WanaCryptor-ransomware’, vertelt Alex Pier, werkzaam bij YVI Application Family. ‘Heel vervelend natuurlijk. Wat me opvalt is dat sommige ondernemers denken dat ze minder snel getroffen kunnen worden omdat ze geen ontzettend groot bedrijf hebben. Niets is minder waar: een hacker kijkt niet altijd naar bedrijfsgrootte, maar puur naar IP-nummers. Gelukkig zijn er wel een aantal maatregelen te nemen die voorkomen dat ransomware-aanvallen al te grote schade aan je bedrijf aanrichten. De mens is in dit hele proces namelijk nog altijd de zwakste schakel: klikken op onbetrouwbare linkjes, toch dat ene mailtje van die onbekende afzender openen en bijlages bekijken die funest zijn. Het zijn allemaal relatief eenvoudig te voorkomen fouten, mits je de kennis hebt. Ik raad daarom iedereen aan om heel bewust bezig te zijn met het binnenkomende mailverkeer. Is een afzender niet bekend? Open de mail dan niet. Komt het bericht van een bekend persoon of bedrijf? Blijf ook dan alert, omdat sommige berichten er heel echt uitzien, terwijl ze in werkelijkheid ransomware bevatten. En, last but not least, laat niet onnodig persoonlijke gegevens achter. Overleg bij twijfel met een collega. Of met ons: 1 telefoontje kan vaak veel ellende voorkomen.”
Back-up bewust
“Tot slot adviseer ik om elke dag een back-up te draaien van de kritische bedrijfsgegevens. Tegenwoordig zijn daar hartstikke slimme systemen voor die automatisch het een en ander verzorgen. Werk je toch met tapes? Check ze zo nu en dan! Je zou het eerste bedrijf niet zijn wat maandenlang onbruikbare back-ups op tapes zet. Wanneer je deze back-ups, bijvoorbeeld met hulp van ons als hart van je projectadministratie, goed inregelt, dan ben je in geval van een hackaanval snel weer online. Mét behoud van je relevante bedrijfsgegevens”, besluit Alex. En die kat? Die moet vervolgens op zoek naar nieuwe muizen. Maar dan wel naar hen die het minder goed geregeld hebben.
Freek van Boekel
Meer weten? fvanboekel@yvifamily.nl