Lamers en Visser Bouwmanagement & Bouwtechniek is een veelzijdig ingenieursbureau dat adviseert rondom huisvestingvraagstukken. Ze ontwerpen de meest uiteenlopende gebouwen op het gebied van constructie, bouwkunde, BIM-trajecten en management. Ze initiëren, adviseren, ontwerpen, rekenen, tekenen en modelleren voor gebouwen wereldwijd.
Het bedrijf is betrokken bij uiteenlopende projecten die lopen van dakkappellen tot schouwburgen. Op dit moment zijn ze bezig met nieuwbouw ‘Zaanoever’ in Zaandam. Men is terecht trots omdat er veel verschillende elementen in voorkomen die constructief heel lastig zijn. Dit project hebben ze bouwkundig, constructief en op het gebied van brand en bouwfysica helemaal uitgezocht. Goede projectmanagementsoftware is onmisbaar binnen een bedrijf als dit.
‘We zijn 15 jaar geleden begonnen met ons bedrijf en toen hebben we een pakket laten maken door een vriend van mij. Dat werkte perfect tot er steeds meer mensen bijkwamen als gevolg van onze snelle groei.’ Dat zegt Bas Visser, directeur bij Lamers en Visser.
‘Toen zijn we op zoek gegaan naar iets anders. Ik kwam of een website terecht waar speeddates aangeboden werden met verschillende softwareleveranciers. Het gesprek met YVI Family was meteen leuk. Het programma zag er visueel heel duidelijk uit en het gesprek en de grootte van het bedrijf stonden me aan. Ook omdat ze nog in ontwikkeling waren, waardoor we de kans hadden met allerlei zaken mee te denken.’
Ruby: overzichtelijk en gemakkelijk
Ongeveer twee jaar geleden is Lamers en Visser overgestapt. Er is veel contact geweest over de implementatie en de consequenties daarvan. Het was voor dit bureau heel belangrijk om alle historie te behouden. En dat is ook gelukt.
Bas: ‘Tijdens mijn zoektocht naar een goed pakket heb ik ook veel andere pakketten gezien. Veel daarvan zien eruit als een soort Excelblad. Ruby is juist mooi vormgegeven waardoor je er graag mee werkt: het is overzichtelijk en gemakkelijk. Binnen ons bureau zit de uitdaging vaak bij degene die de uren moet vullen. Omdat dit in veel pakketten niet zo lekker werkt stellen mensen dat vaak uit. Bij Ruby werkt dit juist gemakkelijk en snel. Onze organisatie heeft een vrij platte structuur: mensen kunnen zelf hun uren invullen en deze op projecten boeken. De administratie controleert vervolgens of iedereen de hoeveelheid uren heeft ingevuld die contractueel ook gemaakt moeten worden. Al komt dat een praktijk eigenlijk altijd wel goed.’
Lamers en Visser is een bijzonder bureau: ze zijn niet te groot, heel flexibel en bieden een breed dienstenpakket. De lijnen zijn kort en de functies gelijkwaardig aan elkaar. Zo werken collega’s bijvoorbeeld allemaal in dezelfde ruimte en leert men veel van elkaar. Die kruisbestuiving vinden ze erg belangrijk.
‘Constructeurs, bouwkundigen en kostendeskundigen zitten allemaal bij elkaar, daardoor krijg je toch meer dingen van elkaar mee en dat komt het werk ten goede. Natuurlijk is het nu in de coronatijd wel wat anders dan normaal, maar het onderlinge contact staat voor ons nog altijd bovenaan. Die samenwerking kwam ook naar boven tijdens een toonaangevend project voor de schouwburg in Cuijk. Het was ons eerste project dat we in BIM hebben uitgewerkt en we hebben er veel van geleerd met een prachtig eindresultaat als kroon op het werk.’
Elke architect een eigen werkzijze
‘We bevelen YVI Family, wanneer het zo ter sprake komt en dat is regelmatig, ook aan andere ingenieurs-en architectenbureaus aan. Ook hebben we weleens een bijeenkomst bij YVI Family bezocht. Ik vind het interessant om van andere bureaus te horen welke methodiek van organiseren en fases zij gebruiken. Je ziet dan toch dat elke oragnisatie zijn eigen werkwijze heeft. En het is mooi om te zien dat Ruby al deze werkwijzen ondersteunt. Daaraan merk je meteen dat het pakket speciaal voor de architectenbranche ontworpen is.’
De tip? Gewoon doen: dan werkt alles gestroomlijnder
'Mijn beste tip aan anderen is: gewoon doen. Uiteraard kost de implementatie tijd en is tijd geld. Maar dat heb je met alle overstappen die je maakt. Je moet verder kijken dan alleen het implementeren. Want uiteindelijk werkt het dan wel allemaal stukken gestroomlijnder binnen je organisatie’, besluit Bas.